Тиждень підтримки грудного вигодовування

Щорічно  з 1 по 7 серпня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я майже  у  170  країнах світу проводиться Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування.   У 1995 році Україна приєдналася до Міжнародного співробітництва з питань підтримки та охорони успішного й тривалого  природного вигодовування немовлят.

Грудне молоко матері – це унікальний натуральний продукт харчування для новонароджених. Воно містить усі поживні речовини та вітаміни, що необхідні для розвитку та росту дитини протягом перших місяців життя. Грудне молоко повністю покриває потреби дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя, з 6 до 12 місяців продовжує задовольняти щонайменше половину потреб.

Грудне вигодовування забезпечує високий рівень захисту немовляти від інфекційних захворювань, зокрема – від кишково-шлункових інфекцій. Згідно з даними ВООЗ, виключно грудне вигодовування значно знижує ризик смерті внаслідок діареї, пневмонії та інших інфекційних захворювань, а у разі хвороби діти швидше одужують. Також може дати імунітет дитині на майбутнє від таких небезпечних хвороб як астма та діабет. Крім того, діти й підлітки, які в грудному віці отримували молоко матері, рідше страждають від надлишкової ваги або ожиріння у старшому віці.

Грудне молоко забезпечує захист від багатьох респіраторних захворювань, у тому числі і від коронавірусної інфекції чи грипу. Якщо у матері є підозра або підтверджений діагноз – їй варто вжити всіх можливих заходів для запобігання передачі вірусу немовляті, однак рекомендовано продовжувати грудне вигодовування.

Варто знати, що грудне вигодовування не є альтернативою вакцинації. Воно не здатне захистити дитину від інфекцій, проти яких проводиться щеплення. Наприклад, дитина, яка перебуває на грудному вигодовуванні, при інфікуванні кашлюком може тяжко захворіти і навіть померти.

Грудне вигодовування не рекомендується або протипоказане лише у рідкісних випадках(ВІЛ-інфіковані, мати вживає наркотичні засоби приймає певні лікарські препарати, які не рекомендовані при грудному вигодовуванні тощо). У кожному конкретному випадку лікар повинен провести відповідне обстеження дитини та матері, щоб визначити, чи матиме грудне вигодовування негативний вплив на стан здоров’я жінки або новонародженої дитини. Паління звичайних або електронних сигарет під час грудного вигодовування варто припинити. Внаслідок паління шкідливі хімічні речовини передаються через грудне молоко від матері до немовляти. Крім цього, можливе і мимовільне вдихання дитиною вторинного диму.

Кожна жінка повинна знати, що її молоко є найбільш повноцінною їжею для її дитини протягом перших 2-х років життя, навіть довше.  Вона має прагнути до грудного вигодовування, щоб забезпечити  свого малюка здоров’ям , а також кращими умовами для зростання і розвитку його організму. Також великою перевагою грудного вигодовування є  формування взаєморозуміння між матір’ю та дитиною, їхня любов і прив’язаність, а подякою за зусилля мами буде щира вдячність її крихітки, а також приємні   хвилини ніжності та близькості! 

КЗОЗ КМР «Міський медичний центр  здоров’я та медицини спорту»         

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *