Categories: Офіційно

Правила поведінки під час спеки

Аномальна спека негативно впливає на здоров’я людини, тому у спекотні дні слід бути особливо обережними, стежити за своїм здоров’ям і дотримуватися певних правил поведінки.

Спека викликає погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хвороб. Особливо це стосується людей похилого віку, людей з хронічними  серцево-судинними захворюваннями, з надмірною вагою, тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування.

Слід побоюватися таких впливів спеки на організм, як тепловий і сонячний удар. Щоб не потрапити в неприємну ситуацію, слід виконувати деякі правила поведінки в спекотну погоду:

  • не виходьте без зайвої потреби  на вулицю. Не можна знаходитися під прямим сонячним промінням з 11:00 до 17:00;
  • обирайте одяг з легких та натуральних тканин,  уникайте тісної та синтетичної одежі, носіть головні убори;
  • виключіть з раціону м’ясо, їжте більше овочів і фруктів. Пам’ятайте, що пиво спрагу не втамовує;
  • зведіть до мінімуму перебування в громадському транспорті. Спека й задуха в замкненому просторі можуть спровокувати запаморочення й непритомність;
  • у спекотні періоди  обмежте звичайну фізичну активність. Фізичні навантаження збільшують теплообмін у 5 разів, що може призвести до зневоднення організму;
  • не користуйтесь в спеку  косметикою, особливо пудрою й тональними кремами. По-перше, вони ускладнюють шкірі дихання,  по-друге, як наслідок, людина сильніше пітніє, і ефект від макіяжу виявляється прямо протилежним бажаному;
  • якщо в приміщенні встановлено кондиціонер, пам’ятайте, що різниця температур між приміщенням і вулицею не повинна перевищувати 10 градусів. Тому не можна програмувати кондиціонер на температуру нижче ніж 18 градусів.
  • якщо Ви вживаєте будь-які лікарські препарати – обов’язково порадьтесь зі своїм лікарем стосовно того, як вони можуть впливати на організм людини під час періоду літньої спеки.

Врятуватися від спеки й освіжити організм допоможуть водні процедури. Це не означає, що потрібно купатися в  водоймищах або міських фонтанах. Однак гуляти біля води, частіше ополіскувати руки й обличчя, а також приймати душ два рази на день прохолодною (не крижаною)водою — це необхідний мінімум у таку погоду. Через рясне потовиділення порушується водний і сольовий баланс в організмі, в результаті чого погіршується харчування м’язових клітин і працездатність організму, збільшується частота серцево-судинних нападів. Пити просто воду в спекотні дні недостатньо, краще вживати мінеральну воду з вмістом калію, кальцію і магнію. Адже небезпека аномальної спеки не тільки в зневодненні організму, але також і в втрати солей, які виводитимуться разом з потом. Ці солі необхідні організму і їх треба заповнювати.

Спека – дуже вдалий час, щоб кинути палити і пити спиртні напої. Адже вживати алкогольні напої в спеку категорично забороняється, а куріння в таку погоду особливо небезпечно для здоров’я  як самого курця  так і для оточуючих.

Пам’ятайте про ризик виникнення харчових отруєнь – відмовтесь від звички готувати їжу про запас. Категорично не можна купувати їжу на лотках, не обладнаних холодильниками.

                             

КЗОЗ КМР «Міський медичний центр  здоров’я та медицини спорту»      

Олена

Recent Posts

Роботи з благоустрою, виконані у Кам’янському цього тижня

Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за  період з 10.05.2024 по 17.05.2024 було…

3 години ago

Посилення Дніпропетровської ТЦК: офіційний коментар

Вчора мережею почала ширитися інформація про те, що нібито 18 травня до Дніпропетровської області прибудуть…

5 години ago

У Дніпрі затримали грабіжника

Поліцейські Дніпра повідомили про підозру чоловіку, який вчинив грабіж на вулиці міста. Зловмисник, побачивши смартфон…

5 години ago

На Дніпропетровщині чоловік вдарив цеглиною односельця

Поліцейські затримали 36-річного жителя, який спричинив тяжкі тілесні ушкодження односельцю. Нападник під час конфлікту схопив…

6 години ago

Роки війни і День музеїв у Кам`янському

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день музеїв.  Його…

6 години ago

На Донеччині загинув захисник з Кам’янського

Про це повідомив мер Андрій Білоусов. "5 травня поблизу населеного пункту Тоненьке на Донеччині, в…

6 години ago