20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

 Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози  встановлений в Україні «З метою активізації діяльності із запобігання виникненню і поширенню захворювань на рак молочної залози, привернення уваги суспільства до цієї проблеми» згідно з Указом Президента України «Про Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози» від 17 січня 2005 р. № 42/2005.   

Проводиться щорічно 20 жовтня.

Рак молочної залози  – одна з найважливіших проблем сучасної медицини. Щорічно у світі діагностується близько мільйона нових випадків цього захворювання, 15000 з них – в нашій країні. За даними ВООЗ, вік 30 % жінок, які померли від даного захворювання, становив менше 45 років. У світі (як і в Україні) рак молочної залози   займає перше місце серед онкологічних захворювань у жінок.

У 2020 році у нашому місті  зареєстровано  89 випадків злоякісних новоутворень

За 9 місяців 2021року вперше виявлено 70 випадків. При  профілактичних оглядах виявляється значно менше половини всіх випадків – 37,1% у 2020 році, 34,3% – за 9 місяців 2021 року.  В занедбаній стадії виявлено 25,5% у 2020 році та 17,8% за 9 місяців 2021 року.  Кожен рік від цієї патології помирає близько 40 жінок (2020 рік – 38 жінок, за 9 місяців 2021 року – 27 жінок).  Злоякісні новоутворення молочної залози займають провідне місце в структурі онкологічної захворюваності жіночого населення України та Дніпропетровської області. За останні десять років захворюваність зросла на 27% з щорічним приростом у 2,7%, смертність зросла на 16% з приростом щороку понад 2%. Щодня в області реєструється 3-4 випадки злоякісних новоутворень молочної залози, один з яких – у занедбаній стадії. Третина первинних випадків припадає на працездатний вік.

Рак молочної залози – злоякісна пухлина, яка розвивається з клітин молочної залози.  Найчастіше хвороба починається в клітинах часток (залоз, які  виробляють молоко) або в протоках (за якими молоко з часток потрапляє в сосок) молочних залоз.   Фактори ризику поділяються на 2 групи – ті, на які вплинути не можна, і ті, вплив яких можна зменшити.

Фактори ризику, на які неможливо вплинути: жіноча стать (у чоловіків хвороба розвивається рідко, може бути обумовлена ​​мутацією в генах),  вік  (  90% захворювань діагностується у віці старше 40 років)  генетична схильність,  доброякісні передракові захворювання молочної залози,   ранній початок менструацій (до 12 років), пізня менопауза (після 55 років).

Фактори ризику, на які можна вплинути: відсутність вагітностей, відмова від грудного вигодовування, штучне переривання вагітності, ожиріння, стероїдні гормони, тривалий прийом гормональних контрацептивів, зловживання алкоголем, куріння, недостатня фізична активність.

Необхідно пам’ятати про профілактичні заходи, спрямовані на формування та підтримку здорового способу життя: раціональне харчування, нормалізацію ваги, відмову від куріння та надмірного вживання алкоголю, достатнє фізичне навантаження  та тривале грудне вигодовування.

Жінкам необхідно пам’ятати наступні правила.

Рак – підступне захворювання, яке на ранніх стадіях може себе не проявляти.  Чим раніше буде виявлена ​​пухлина, тим успішніше лікування.  Якщо рак був діагностований на нульовий або першої стадії, то шанси повністю одужати перевищують 90%. Пам’ятайте, що 80% усіх змін у грудях виявляються самими жінками при само обстеженні, яке повинна виконувати кожна жінка вже від 20 років щомісяця, найкраще між 7 і 10 днем циклу, рахуючи від першого дня місячних. Якщо місячні відсутні(менопауза або вагітність) − регулярні самообстеження робіть.

Симптоми, які повинні насторожувати :

– безболісне щільне утворення в молочній залозі;

– зміна форми молочної залози;

– зморщування або втягнення шкіри грудей;

– відчуття дискомфорту або біль в одній з молочних залоз;

– ущільнення або припухлість на соску, а також його втягнення;

– кров’янисті виділення із сосків;

– збільшення лімфатичних вузлів під пахвою з одного боку.

Хоча б один з цих симптомів – достатній привід для негайного звернення до лікаря! При відсутності скарг і захворювань молочних залоз жінкам старше 35 років з метою профілактики рекомендується проходити додаткові обстеження (УЗД або маммографію не рідше одного разу на рік). Все це допоможе вчасно виявити захворювання. Необхідну консультацію можна отримати у сімейного лікаря, свого лікаря – гінеколога чи звернувшись для обстеження в онкодиспансерне відділення КНП КМР «Міська лікарня №9» за адресою: вул. Йосипа Манаєнкова,24 ( 3 поверх стаціонарного корпусу); тел. Для довідок: 068 796 49 43.

Єдиний метод боротьби із захворюванням на рак  − лікування у медичному закладі. Самолікування неперевіреними методами та порадами «спеціалістів» з інтернету веде до прогресування хвороби та неможливості   лікування.

Виявлення раку молочної залози  або іншого онкологічного захворювання, не є вироком для хворого. На сучасному етапі розвитку клінічної онкології є всі можливості ефективно боротися із цією недугою.

 

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *