Миття рук – запорука здоров’я

Звичка мити руки хоч і вважається дуже банальною, насправді може рятувати тисячі життів щодня. Не регулярним миттям рук можуть  бути викликані  такі захворювання, як холера, пневмонія, гепатит, грип і звичайна застуда. Саме тому ООН і ЮНІСЕФ закликали виділити один день на рік, щоб звернути увагу на необхідність привчати дітей мити руки.

Якщо людина забуває вимити руки, або робить це недостатньо часто, то вона може інфікувати себе бактеріями, коли торкається очей, носа або рота. До того ж питання безпеки за допомогою миття рук стосується не лише однієї людини.  Через брудні руки інфекція розповсюджується на предмети, якими користується хворий і таким чином  поширюється на інших людей які також торкаються даних поверхонь. Саме тому фахівці радять не забувати ретельно мити руки з милом в низці випадків: перед прийомом їжі, роботою з продуктами харчування, після відвідування туалету, перед і після догляду за пацієнтами, після контакту з тваринами і відходами від тварин, після контакту зі сміттям, а також при будь – якому забрудненні рук.

Щоб видалити зі шкіри рук хвороботворні бактерії, недостатньо просто сполоснути їх під проточною водою. Найкращий спосіб зробити руки чистими –  гарно вимити їх з теплою водою та милом.  Мило можна брати будь-яке, а не лише антибактеріальне (воно нічим не краще звичайного – а ось його часте використання здатне виробити у бактерій імунітет до антибактеріальних речовин). Намилювати руки потрібно ретельно по обидва боки кисті, не забуваючи про пальці і проміжки між ними. Мити шкіру потрібно не менше 15-20 секунд, стежачи за рівномірним розподілом мила по всій поверхні оброблюваних зон.

Важливо не тільки дорослій людині не забувати про важливість гігієни, але й привчити дітей якнайраніше ретельно мити ручки. Щоб миття рук увійшло у дітей в звичку, необхідно вчити їх на власному прикладі – постійно робити цю просту, але життєво необхідну процедуру.

При відсутності можливості помити руки можна скористатись вологими серветками чи антисептиками. Але варто пам’ятати, що серветки  можна  використовувати лише тоді, коли немає змоги вимити руки – наприклад, в автомобілі або на прогулянці, а антисептики – коли на руках немає видимого бруду. Антисептик слід наносити на сухі руки, у такій кількості, щоб руки стали вологими, і потерти, імітуючи миття, від 10 до 30 секунд.

В наш час у період епідемії коронавірусу COVID-19 миття рук набуло особливого значення як один з найпростіших та найдієвіших засобів попередити  захворювання. Турбуйтесь про себе і своїх близьких та залишайтесь здоровими.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *