Categories: Культура

На Дніпропетровщині привітали носіїв козацької пісні

З нагоди п’ятої річниці від року внесення «Козацьких пісень Дніпропетровщини»  до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, в Дніпрі відбувся святковий концерт. На ньому представники трьох колективів, які володіють мистецтвом цієї пісні, продемонстрували свої таланти та представили тематичний онлайн-майданчик, де охочі можуть послухати козацькі пісні Дніпропетровщини.

Про це повідомили в обласній раді.
«Обласна рада доклала чимало зусиль, аби козацькі пісні Дніпропетровщини опинились в списку світової спадщини. Протягом кількох років нашими фахівцями було проведено ряд фольклорних експедицій в 16 населених пунктів, зібрано величезний об’єм аудіо-, відео-, фото-, текстової інформації, зроблено оцифровку старих записів пісень. Також було проведено фестиваль козацької пісні Дніпропетровщини, а у музичній академії ім. Глінки створено фольклорний центр й видано збірник козацьких пісень. Цей вид мистецтва не випадково внесений до переліку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, що потребує збереження. Середній вік виконавців такої пісні в нашому регіоні — 50-80 років. Тому охорона цього самобутнього явища нашого регіону вкрай важлива», — сказав голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.
Зараз в області діє три колектив-носії такого виду співу. Це гурт «Першоцвіт» з села Кочережки, «Богуславочка» з с. Богуслав та «Криниця» з м. Підгородне. Під час заходу ці гурти влаштували концерт й зачарували гостей своїми співами. З нагоди п’ятиріччя визнання спадщини, колективам були вручені подарунки.
«Пишаюся тим, що саме ми є носіями унікальної культурної спадщини, в якій – неповторність українського народу і його самобутність. Вдячний колективам, які зберігають національну спадщину, самобутність регіону й підтримують традиції наших пращурів. Дякую також начальниці управління культури, туризму, національностей та релігій ДніпроОДА Наталлі Першиній, Андрію Курляку та Наталі Хазан за підтримку проєкту і плідну роботу в цьому напрямку», — додав Микола Лукашук.
Незабаром в області представлять фільм про культуру козацької пісні на Дніпропетровщині. Та Ютуб-канал, де охочі зможуть спостерігати за репетиціями колективів-носіїв спадщини, їхніми концертами, гастролями та ін.

Олена

Recent Posts

У Дніпрі засудили блогера, який знімав на відео вручення повісток на вулиці

Жовтневий районний суд Дніпра призначив умовний термін українцю, який знімав на телефон роботу працівників ТЦК,…

8 години ago

Жителів Дніпропетровщини попереджають про пожежну небезпеку і заморозки

Дніпропетровський регіональний центр з гідрометеорології попереджає: 5-6 травня на території області очікується надзвичайна (V класу)…

9 години ago

На Дніпропетровщині чоловік зберігав в гаражі боєприпаси

Кривірізькі поліцейські викрили чоловіка на зберіганні боєприпасів. У гаражі, на території домоволодіння фігуранта, поліцейські вилучили…

10 години ago

У Кам’янському хлопець приніс до школи підвіски з патронів

У Кам'янському дитина зробила підвіски з патронів 12 та 16 калібрів та принесла їх до…

10 години ago

У Дніпрі батько та син продавали зброю та боєприпаси

У Дніпрі затримали батька та сина, які займалися продажем вогнепальної зброї та боєприпасів. Про це…

11 години ago

Над Дніпропетровщиною вночі збили 12 безпілотників

Про це повідомив голова оОВА Сергій Лисак. "Вночі ворог атакував область "шахедами". Бійці ПвК «Схід»…

11 години ago