У Кам’янському можна безкоштовно зробити мамографічне обстеження

Медичні установи Кам’янського з кожним роком розвиваються та модернізуються. Для цього лікарі постійно підвищують свої професійні знання та навички, у лікарнях відкриваються нові відділення, які забезпечуються високоякісним діагностичним обладнанням. Все це робиться для того, щоб надавати городянам якнайбільше якісних та сучасних послуг.

Одним із найпоширеніших захворювань, яке нищить здоров’я багатьох жінок у нашому місті, є рак молочної залози. За однією з версій учених – виникненню цієї хвороби сприяє не так жахлива екологія, як сучасні продукти харчування, більшість з яких часто містять гормональні компоненти. На жаль, цей вид раку не шкодує ні молодих, ні вікових жінок, ні тих, хто народив, або ще не має дітей. Така ситуація характерна не лише для нашого міста, а й для України, і для цілком благополучних країн. Тому так важлива його діагностика на ранніх стадіях. А все необхідне для цього є у Кам’янському «Центрі первинної медико-санітарної допомоги №3» (колишня лікарня вагонників). Про сучасне високоточне обладнання та його можливості нам розповів генеральний директор лікарні Сергій Борисович Задоя.

мужчинаНа варті здоров’я жінки
У 2015 році для ЦПМС № 3 за сприяння міського голови Андрія Білоусова було придбано сучасний мамограф італійського виробництва. На той час таке діагностичне обладнання було лише у міській лікарні № 9. Але, на жаль, воно було вже морально та фізично застарілим. Тому багато процесів, які відбуваються у молочній залозі, цей апарат не здатен був виявляти. А як відомо, тривале зволікання та несвоєчасна діагностика цієї хвороби неминуче призводять до оперативного втручання та ампутації грудей. А це, у свою чергу, є великою і фізичною, і психологічною травмою для жінки. Невід’ємною складовою лікування є курси хіміотерапії, рентгеноопромінення. Але у занедбаних випадках навіть такі методи не завжди допомагають, і через 2-3 роки пацієнтки ідуть із життя.

Проте з 2015 року вимоги Національної служби здоров’я України щодо мамографічної діагностики змінилися. Зараз лікарні можуть отримати фінансування лише за цифрові мамографічні знімки, а не за плівкові, як було раніше. Тому за сприяння депутатського корпусу Камянської міської ради, мамографічний кабінет у цій лікарні було взято на утримання місцевого бюджету.

Цьогоріч за кошти НСЗУ лікарня придбала спеціальний пристрій, що дозволяє переводити мамографічні знімки у цифровий формат та передавати пацієнтам результати їх досліджень на електронному носії – на диску або флешці. Такі результати пацієнти можуть надати для вивчення та консультації у будь-якій лікарні не тільки України, а й інших країн. Також це дозволило суттєво покращити якість зображення, отриманого при мамографічному огляді. Тепер можна виявляти зміни у структурі молочних залоз на клітковому рівні.

Як потрапити на діагностику
Як відомо кожній жінці, що піклується про своє здоров’я, починаючи від 40-річного віку мамографія повинна стати щорічною плановою перевіркою. Також жінка будь-якого віку, якщо вона відчуває якийсь патологічний біль у грудях, набряк, виділення із сосків, під час самостійного огляду промацується ущільнення або затвердіння, повинна невідкладно звернутися до мамолога. Спеціальної підготовки мамографія не потребує. Бажано, щоб пацієнтка мала чисті пахви, та не користувалася дезодорантом, тому що він може вплинути на якість виконання дослідження.

У ЦПМС № 3 можна зробити мамографію швидко, а головне – безкоштовно. Слід зазначити, що у деяких приватних клініках Кам’янського така процедура буде коштувати від 250 грн., та і чекати на своєї черги доведеться від двох до чотирьох тижнів. А як відомо, така хвороба, як рак, не терпить зволікань.

Для проходження мамографії необхідно отримати направлення у сімейного лікаря або гінеколога. Записатися у реєстратурі за телефоном 067-461-30-57. Пацієнти завжди зможуть обрати вигідний для себе час і день, адже діагностичний кабінет працює щоденно з понеділка до п’ятниці з 8.00 до 14.00, а також у суботу з 8 до 12 години. Зараз тут обслуговують по 12 містян на день. Але якщо потік пацієнтів, які потребують мамографічної діагностики, зросте, у кабінеті готові працювати у дві зміни, що дозволить повністю задовольнити потреби городян, пояснив Сергій Задоя.

Як зазначила завідувачка рентгенологічним відділенням Валентина Валентинівна Сіданченко, протягом 2020-го року у лікарні мамографічні досліди тимчасово не проводились, це було пов’язано із карантинними обмеженнями. Але з поточного року кабінет поновив свою роботу. Проте мало хто з городян про це поінформований, тому черг на цю процедуру зовсім немає.
Лікарі-діагности мамографічного кабінету навели деяку статистику щодо обстежень. Наприклад, за 2019 рік загалом тут було зроблено більше 12,2 тис. знімків. І це не тільки жінки, іноді з певними проблемами дослідження проходять і чоловіки. З вищенаведеної кількості було досліджено 3014 жінок. І на превеликий жаль у 15 з них було виявлено патологію – рак молочної залози.

Не секрет, що ідучи на мамографічне обстеження, пацієнтки уже підсвідомо готують себе до найгірших результатів. Надмірне хвилювання і стрес професійно допомагають подолати лікарі-лаборанти, адже для цього вони отримували необхідні психологічні знання. Вони можуть докладно пояснити отримані результати, заспокоїти, підбадьорити. А дізнатися результати можна дуже швидко – протягом 10 хвилин вони виводяться на цифровий носій, а за необхідності – на плівку у той же день. Для порівняння, у приватних клініках результати можна одержати за 7-10 днів. А це, знову ж таки, втрата дорогоцінного часу.

УЗИ

Про можливості та плани на майбутнє
У 2021 році для КНП КМР «ЦПМС № 3» було придбано два сучасних УЗД-апарати. З їх допомогою у деяких випадках, за рекомендацією лікаря-мамолога, проводиться додаткове обстеження грудей та лімфатичних вузлів. Це дозволило застосовувати декілька методів у діагностиці раку. Також новітні УЗД дозволяють перевіряти щитоподібну залозу, внутрішні органи, а також кваліфіковані лікарі на цих апаратах досліджують наявність гінекологічних захворювань. У лікарні працює новий рентген-апарат фірми Самсунг.

У 2022 році до ЦПМСД № 3 приєднається лівобережна поліклініка, міський шкірно-венерологічний диспансер, 61-а медсанчастина, а також чотири стоматології. Це дозволить утворити великий конгломерат та більш ефективно вести господарсько-адміністративну діяльність. Лікарня вже уклала договори на надання первинної, вторинної та паліативної допомоги. Тепер лікарі мають змогу надавати допомогу в домашніх умовах інвалідам, тяжким онкохворим, хворим після інсульту. Також є переносний апарат УЗД для обстежень удома.

Наразі триває процес укладання договорів з НСЗУ на відкриття у лікарні відділення, що буде займатися медичною реабілітацією дорослих та дітей з ураженнями опорно-рухового апарату та ураженнями нервової системи. Там свою професійну допомогу будуть надавати ерготерапевти, масажисти, буде проводитися лікувальна фізкультура та фізіолікування. Для покращення мобільності планується отримати два автомобілі швидкої допомоги. Отже у лікувальному закладі прагнуть створити всі необхідні умови для якнайкращого обслуговування кам’янчан.

Мамографічний кабінет працює
Пн.-пт. – з 8.00 до 14.00
Сб. – з 8.00 до 12.00
тел. 067-461-30-57
Дослідження проводиться БЕЗКОШТОВНО

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *