Кам’янчанам нагадують про небезпеку поліомієліту

Поліомієліт (поліо) – дитячий спинальний параліч, спричинений поліовірусом. Наслідком хвороби можуть бути невиліковний параліч та навіть смерть. Поліомієліт невиліковний, але захворюванню та поширенню хвороби можна запобігти шляхом вакцинації.

Так, у 1988 році захворюваність на поліо в світі сягала 350 000 випадків.  За 30 років завдяки колективній імунізації по всьому світу захворюваність скоротилася на 99%. За оцінками експертів, за умови продовження вакцинації проти поліо є шанс найближчими роками повністю ліквідувати циркуляцію поліовірусу в світі та позбутися цієї хвороби.

Наша країна входить до числа 17 країн світу, в яких зберігається ризик спалаху поліомієліту і не лише тому що кордони відкриті.

Нагадаємо, в 2015 році через брак вакцин та недовіру багатьох батьків до вакцинації в Україні був спалах поліомієліту. Тоді завдяки тритуровій кампанії імунізації, яка охопила дітей віком від 2 місяців до 10 років, циркуляцію поліовірусу було припинено.

Але в жовтні 2021 року на цю інфекційну недугу захворіла півторарічна дитина на Рівненщині. Згодом хворобу виявили у 12-річної дівчинки на Закарпатті. Дітей паралізувало. В обох випадках батьки відмовились від щеплень через релігійні переконання. Випадки паралічу внаслідок інфікування поліомієлітом в Україні виявили вперше за 15 років. Така ситуація – наслідок низького рівня охоплення дітей щепленням.

За офіційними даними, лише 53% дітей отримали вакцину проти поліомієліту. Це вкрай мало, адже для формування колективного імунітету кількість вакцинованих має бути 95%.

Будь-яка невакцинована дитина є в зоні ризику захворювання на поліомієліт.  Найкращий захист — це викорінення вірусу поліо у всьому світі, і однією з умов є дотримання Національного  календаря профілактичних щеплень.

В Україні вакцинація проти поліомієліту є в переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у комунальних закладах охорони здоров’я безоплатно відповідно до Календаря щеплень за таким розкладом:

– у 2 місяці — 1 доза;
– у 4 місяці — 2 доза;
– у 6 місяців — 3 доза;
– у 18 місяців — 4 доза;
– у 6 років — 5 доза;
– у 14 років — 6 доза.

Сучасні вакцини ефективні, безпечні і мають низьку реактогенність, тому протипоказання до щеплень обмежені та визначити їх може тільки лікар.

Пам’ятайте, відмовляючись від вакцинації, Ви ризикуєте здоров’ям та життям Вашої дитини і позбавляєте її законних прав на захист від небезпечних інфекційних захворювань, які можна попередити засобами специфічної профілактики.

Перевірте, чи має ваша дитина щеплення від поліомієліту згідно до її віку. Зверніться за консультацією до свого сімейного лікаря.

 

Міський медичний центр здоров’я та медицини спорту

Олена

Recent Posts

Роботи з благоустрою, виконані у Кам’янському цього тижня

Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за  період з 10.05.2024 по 17.05.2024 було…

3 години ago

Посилення Дніпропетровської ТЦК: офіційний коментар

Вчора мережею почала ширитися інформація про те, що нібито 18 травня до Дніпропетровської області прибудуть…

5 години ago

У Дніпрі затримали грабіжника

Поліцейські Дніпра повідомили про підозру чоловіку, який вчинив грабіж на вулиці міста. Зловмисник, побачивши смартфон…

6 години ago

На Дніпропетровщині чоловік вдарив цеглиною односельця

Поліцейські затримали 36-річного жителя, який спричинив тяжкі тілесні ушкодження односельцю. Нападник під час конфлікту схопив…

6 години ago

Роки війни і День музеїв у Кам`янському

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день музеїв.  Його…

7 години ago

На Донеччині загинув захисник з Кам’янського

Про це повідомив мер Андрій Білоусов. "5 травня поблизу населеного пункту Тоненьке на Донеччині, в…

7 години ago