Екологічні громадські організації Кам’янського вимагають модернізувати заводи і знизити викиди

Чотири громадські організації із захисту довкілля офіційно звернулись до бізнесмена, співвласника Групи «Метінвест» Ріната Ахметова. Активісти закликали його забезпечити фінансування і виконання екологічних зобов’язань з боку підприємств, що працюють у м. Кам’янському та входять до складу промислової групи. Про це повідомляється на сторінках ГО «Чисте повітря України» та ГО «Радіаційний екоконтроль».

До липня 2021 року найбільшим підприємством-забрудником м. Кам’янського було ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» (ДМК). Його частка в загальному об’ємі забруднення атмосферного повітря складала понад 95%. Починаючи з липня 2021 майновий комплекс ПАТ «ДМК» входить до складу ПрАТ «Дніпровський коксохімічний завод», який в свою чергу є частиною групи «Метінвест». Таким чином на території м. Кам’янське здійснюють свою виробничу діяльність підприємства ПрАТ «ДКХЗ» та ПрАТ «ЮЖКОКС», що входять до складу Групи «Метінвест».

«Згідно Екологічної програми Кам’янської міської територіальної громади на 2022-2025 рр., затвердженої під час чергової сесії міськради 22 грудня 2021 року, промислові підприємства взяли на себе зобов’язання щодо покращення стану довкілля на загальну суму 454,5 млн грн. Найбільша частка фінансових зобов’язань – 304, 14 млн грн., – припадає на охорону атмосферного повітря і закріплена за ПрАТ «Дніпровський коксохімічний завод» та ПАТ «ЮЖКОКС», – йдеться у зверненні.

За словами очільника ГО «Чисте повітря України» Артема Біжко, саме промислові підприємства приватної форми власності несуть відповідальність за модернізацію власного обладнання та зниження рівня промислового забруднення, викликаного виробничою діяльністю.
«Достатньо часто спостерігаю твердження з приводу того, що бюджет міста має фінансувати екологічні заходи, що реалізують промислові підприємства. Проте такі твердження хибні. Зокрема заводи, про які йдеться у нашому спільному з колегами зверненні, є приватними. Тож робота в рамках екологічного законодавства – це їх прямий обов’язок. Як, відповідно, заходи, що забезпечують дотримання законодавства», – сказав він.

Активісти наголошують: робота промислових підприємств є важливою для Кам’янського. Тому жодним чином не йдеться про припинення їх діяльності.
«Функціонування промислових об’єктів є вкрай важливим, особливо в період нестабільної суспільно-політичної ситуації в державі. Адже їх робота забезпечує робочі місця та податкові надходження до бюджетів усіх рівнів. Кам’янське є потужним промисловим центром Дніпропетровщини, тож робота промислових підприємств – це питання життєдіяльності міста. Саме партнерські взаємини є запорукою успіху і процвітання громади і бізнесу», – зазначила голова ГО «Аквазахист» Анастасія Ткаченко.

Наприкінці 2021 року міськрада Кам’янського ухвалила Екологічну програму громади на 2022-2025 роки. Окрім заходів, що фінансуються та реалізуються зусиллями громади, в ній зафіксовані зобов’язання промислових підприємств, які працюють на території міста, щодо покращення стану довкілля та зниження рівня його забруднення.  Зокрема йдеться про модернізацію обладнання та очисних споруд, що дозволить знизити рівень шкідливих викидів.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *