Кам’янчанам розповіли, як зібрати “тривожну валізку”

З персоналом Кам’янського Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 пройшли практичні заняття щодо спорядження «тривожної валізи». На занятті було продемонстровано спосіб укладання предметів які необхідно укласти у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій різних видів.
Екстрену валізку необхідно мати до того, як може настати ситуація, в якій вона знадобиться. «Тривожна валізка» або «екстренна валізка» – це набір найважливіших речей необхідних у надзвичайних ситуаціях, таких як евакуація, карантин або військові дії.
Військові або рятувальники вміють подбати про себе у надзвичайних ситуаціях, тому ми розберемо, що варто запакувати в цивільну «тривожну валізку».
Для початку слід визначитися, в чому ви зберігатимете свій екстрений набір. В основному для цього використовують зручний рюкзак об’ємом до 30 літрів. Також можна взяти сумку, валізу або кейс, проте головним фактором при виборі має стати зручність перенесення та міцність.
Коли ви визначилися із сумкою, необхідно скласти туди речі, які будуть корисні у разі евакуації, швидкого переїзду, карантину чи інших надзвичайних ситуацій:
– Копії важливих документів (паспорт, автомобільні права, документи на нерухомість тощо) у поліетиленовій упаковці, яка не пропускає вологу. Якщо є можливість, укомплектувати їх так, щоб можна було швидко дістати і відкрити потрібний документ. Фото рідних та близьких, також у непромокальних чохлах.
– Кредитні картки та готівка. У разі екстреної ситуації бажано мати трохи грошей. Якщо є можливість, то мати запас іноземної валюти та коштовностей розміщених у різних місцях.
– Дублікати ключів від будинку та машини.
– Аптечка першої допомоги: в аптечці обов’язково повинні бути бинт, лейкопластир, вата, йод, активоване вугілля (інтоксикація), парацетамол (жарознижувальне), пенталгін (знеболювальне), супрастин (алергія), іммодіум/лоперамід (діарея), джгут, шприци. Якщо у вас є препарати, які необхідно приймати постійно, то достатній запас таких препаратів. Також покладіть до них інструкцію та ваше дозування.
Прикріпіть до одягу та аптечки інформацію про вашу групу крові та алергії на препарати (наприклад, антибіотики або вітаміни певної групи).
Крім цих речей у нього можна взяти додаткові предмети:
– Засоби гігієни: зубна щітка та зубна паста, мило, невеликий рушник, туалетний папір, сухі та вологі серветки, носові хустки, засоби інтимної гігієни, небезпечна бритва, манікюрний набір.
– Трохи одягу: 2 комплекти нижньої білизни, 2 пари бавовняних та вовняних шкарпеток, запасні штани, футболки або кофти, плащ-дощовик, тепла шапка, рукавички, та зручне взуття.
– Способи освітлення: ручний або налобний ліхтар, та батарейки до них, сірники (у поліетиленовому пакеті), запальничка, свічки, хімічні ліхтарі, сухий спирт.
• Шнур синтетичний 4-5 міліметрів, близько 20 метрів• Компас, годинник (краще водонепроникний)
• Багатофункціональні інструменти, наприклад, швейцарський ніж або мультитул.
• Зарядний пристрій для телефону, пауербанк та заряджання до нього, флеш-носій з дублікатами важливих документів.
• Фляга з питною водою.
• Це стандартний набір, рекомендований ДСНС України для «тривожної валізки», який допоможе вижити у критичній ситуації. Якщо є можливість, то можна взяти ще трохи корисних речей, які необхідні у важких умовах:
• Ніж або невелика топірка, сигнальні засоби (хімічні ліхтарі або фаєри), свисток, газовий перчяний балончик (для самозахисту).
• Декілька пакетів для сміття, об’ємом 120 літрів. З їхньою допомогою можна зробити тент або покласти в них речі, щоб захистити від дощу.
• Рулон широкого скотчу.
• Упаковка презервативів. Використовувати їх можна і як захист від вологи сірників, запальничок, предметів що «бояться» вологи. У презервативах можна переносити воду і використовувати як джгут для зупинки кровотечі.
• Блокнот та олівець. У ньому можна робити важливі записи або позначки, а також використовувати для розпалу багаття або передачі інформації.
• Нитки та голки для ремонту одягу.
• Міні-намет, поліуретановий килимок, спальник. Ці предмети варто брати з собою, якщо є місце для них, або дозволяє закріпити рюкзак.
Такого набору має вистачити спочатку у разі екстреної евакуації або інших непередбачених обставин. Він більше необхідний для збереження здоров’я та майна у таборах біженців, пунктах евакуації чи тимчасових таборах.
У випадку, якщо у вас є діти або родичі, які не можуть про себе подбати, необхідно мати речі в екстреному наборі і для них. Розмір «тривожної валізки» збільшиться, але ви зможете забезпечити дитину чи пенсіонера необхідними речами:
– Посуд: казанок, фляга, ложка, кухоль – краще з металу. Можна придбати казанки, які легкі у перенесенні та розбираються на кілька елементів посуду. Підійдуть і туристичні набори.
Запас їжі: Для формування харчового запасу «тривожної валізки» необхідно підбирати їжу, яка може довго зберігатися і не псуватися, для того. Щоби постійно не оновлювати його. У малий харчовий набір варто взяти галети, суп-пакети, консерви, чорний шоколад, сухофрукти, горіхи, мед. Для формування великого пакету підійдуть крупи, макаронні вироби, сухі овочеві напівфабрикати, горілка, спирт питний(горілка).
– Запас питної води на 1-3 дні.
Загалом, не варто збирати велику «тривожну валізку», щоб її вага перевищувала понад 30 кілограмів. Якщо після формування валізи ви не змогли її підняти або розумієте, що довго не пройдете – необхідно змінити кількість вмісту. Пенсіонерам рекомендується використовувати сумку-візок або як його прозвали в народі «кравчучку».

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *