Вниманию предпринимателей Каменского: налоговая информирует

Главное управление ГНС в Днепропетровской области продолжает разъяснять особенности налогообложения в военное время. Публикуем разъяснения полностью. 
Розпочались виплати переміщеним особам

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
Управління Верховного комісара ООН (УВК ООН) з питань захисту біженців спільно з «Укрпоштою» вже розпочали виплату кожній переміщеній особі по 2 220 гривень. Отримати готівку можна через відділення «Укрпошти».
Таким чином вдалося практично реалізувати один із ключових напрямів співпраці УВКБ ООН та українського Уряду, про що предметно йшлося під час зустрічі Віцепрем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук із Верховним комісаром ООН з питань біженців Філіппо Гранді.
Згадана партнерська програма грошової допомоги на першому етапі охопить 360 тисяч вимушених переселенців в Україні. Сума виплати базується на розмірі прожиткового мінімуму на квітень 2022-го року і становить 2 220 грн на особу в місяць. Її виплачуватимуть упродовж 3-х місяців з розрахунку на кількість людей у родині. Сім’ї отримають готівку у відділеннях «Укрпошти», а згодом зможуть скористатися банківським переказом.
Ця програма доповнює національну систему соцзахисту і підтримує людей, які змушено втікали через російську агресію.
Запис у програму грошової допомоги розпочався у містах Львові, Ужгороді й Мукачево, надалі проходитиме і в інших населених пунктах країни.

Реєстрація відбувається за адресами:
– м. Львів, вул. Трускавецька 2 Б (з 9:00 до 18:00);
– м. Львів, вул. Палія 15 (з 9:00 до 18:00), вихідний – субота;
– м. Ужгород, Гуманітарний штаб «Совине гніздо», вул. Ференца Ракоци 2 (пн-пт з 9:00 до 18:00);
– м. Ужгород, пл. Ш. Петефі 24, Ужгородський міський центр соціальних служб департаменту соціальної політики (пн-пт з 9:00 до 18:00);
– м. Мукачево, ЦНАП, вул. Духновича 2 (пн-пт з 9:00 до 18:00).
За додатковою інформацією слід звертатись на номери: 0 800 307 711 або 0 800 309 110 (гаряча лінія Донбас СОС) чи писати на адресу [email protected].
За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (https://minre.gov.ua/news/partnerska-programa-uryadu-ta-oon-po-pidtrymc…).

Подати заявку про пошкоджене майно під час війни відтепер можна в застосунку «Дія»

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
Через російське вторгнення до України тисячі громадян у різних містах країни залишилися без домівок. Держава допоможе їх відбудувати. Тепер у «Дії» можна повідомити про пошкоджене чи знищене майно. Це допоможе оцінити збитки, щоб після перемоги їх відшкодувати.

Хто може подати заявку?
Послугою можуть скористатися тільки громадяни України, у яких від початку війни 24 лютого 2022 року було пошкоджено:
► приватні будинки (садибні, дачні та садові);
► квартири;
► інші житлові приміщення (на які зареєстровано окреме право власності, а не в складі будинку).

Як подати заявку на пошкоджене майно у «Дії»?
► оновити застосунок «Дія»;
► у розділі «Послуги» обрати «Пошкоджене майно»;
► заповнити форму, вказавши необхідну інформацію (дані про об’єкт, що було пошкоджено, фото та опис пошкоджень та контактні дані).
Після реєстрації повідомлення очікуйте на інформацію про початок процедури оцінки та компенсації, що будуть визначені Урядом найближчим часом.
Послуга реалізовується Міністерством цифрової трансформації України за підтримки проєкту USAID/UK aid Прозорість та підзвітність у державних та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS та Офіс ефективного регулювання BRDO.
Інформація розміщена на офіційній сторінці Міністерством цифрової трансформації України соціальної мережі Fаcebook (https://www.facebook.com/mintsyfra/).

Закон України № 2118: деякі особливості справляння податків і зборів

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 03 березня 2022 року № 2118-ІХ «Про винесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» підрозділ 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (ПКУ) доповнено новими підпунктами 69.7 і 69.8 пункту 69.
Так, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, зокрема:
► сума відшкодування вартості пального, витраченого при наданні послуг з перевезення для забезпечення потреб Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони, не включається до складу оподатковуваного доходу фізичних осіб, які надають такі послуги (п.п. 69.7 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ);
► відповідно до п.п. 69.8 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ на період до припинення або скасування воєнного стану дозволяється виробництво та імпорт тютюнових виробів, віднесених до коду 2402 20 90 20 згідно з УКТ ЗЕД маркованих марками акцизного податку «тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням вітчизняні» – «ТВЕН В», «тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням імпортні» – «ТВЕН І», у разі якщо ставка акцизного податку є однаковою.
Обіг маркованих відповідно до п.п. 69.8 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ тютюнових виробів здійснюється до їх повної реалізації кінцевому споживачу.

Які передбачені особливості для визначення ліквідних активів для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що згідно з п.п. 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України в (далі – ПКУ) грошові активи фізичної особи для цілей підрозділу 9 прим 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ – це кошти в національній та іноземній валютах, розміщені на рахунках в українських та іноземних банках, грошові внески до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ, права грошової вимоги (у тому числі кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до фізичної особи, а також активи у банківських металах, пам’ятні банкноти та монети, електронні гроші.
В даному випадку термін «електронні гроші» слід розглядати у визначенні, наведеному у Законі України від 05 квітня 2001 року «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» із змінами та доповненнями, відповідно до якого – це одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж особа, яка їх випускає, і є грошовим зобов’язанням цієї особи, що виконується в готівковій або безготівковій формі.
При цьому, відповідно до Положення про електронні гроші в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України
від 04 листопада 2010 року № 481 із змінами та доповненнями, обіг електронних грошей регулюється відповідним положенням, затвердженим Національним банком України.
Визначення «грошові активи фізичної особи» для цілей підрозділу 9 прим 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ не охоплює «віртуальні активи», визначення яких міститься у Законі України від 06 грудня 2019 року № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», відповідно до п. п. 13 п. 1 розділу І якого, віртуальні активи – це віртуальний актив – цифрове вираження вартості, яким можна торгувати у цифровому форматі або переказувати і яке може використовуватися для платіжних або інвестиційних цілей.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *