Вниманию предпринимателей Каменского: налоговая информирует

Продолжаем публиковать официальные сообщения Главного управления ГНС в Днепропетровской области.

Тримаємо економічний фронт!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що в умовах запровадження воєнного стану в Україні до платників податків не застосовуються штрафні санкції за відсутність можливості своєчасно сплачувати податки та збори до бюджету.
Водночас, для того, щоб економіка працювала стабільно в форс-мажорних обставинах (обставинах непереборної сили), необхідно за можливості сумлінно виконувати свій податковий обов’язок.
Дякуємо усім платникам, які патріотично і з розумінням ставляться до сьогоднішніх реалій і не допускають заборгованостей по податках та зборах і тим самим підтримують економічний фронт нашої країни.
Шановні платники, приєднуйтесь!
Разом до Перемоги!

На пресконференції про особливості оподаткування фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку на період дії воєнного стану

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що 26.04.2022 відбулася пресконференція заступника начальника управління – начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Оксани Бабкіної на тему «Особливості оподаткування фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку на період дії воєнного стану».
Платники єдиного податку першої та другої груп з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України мають право не сплачувати єдиний податок. При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця не заповнюється за період, в якому податок не сплачувався.
Установлюється з 01 квітня 2022 року. до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, третя група платників єдиного податку із ставкою 2 відсотки від отриманого доходу (третя група з особливостями оподаткування).
Платниками єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми.
До таких осіб не застосовується обмеження щодо обсягу доходу та кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.
Платниками єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, не можуть бути:
1) суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), які здійснюють:
– діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора) – до 26.04.2022;
– обмін іноземної валюти;
– виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, імпорту автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів та роздрібної торгівлі підакцизними товарами);
– видобуток, реалізацію корисних копалин (крім видобування підземних та поверхневих вод підприємствами, які надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення);
2) страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;
3) представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;
4) фізичні та юридичні особи – нерезиденти.
Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, звільняються від обов’язку нарахування та сплати податку на додану вартість за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та при ввезені товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з податку на додану вартість, а її реєстрація платником податку на додану вартість є призупиненою.
Для обрання або переходу на третю групу з особливостями оподаткування, суб’єкт господарювання подає до контролюючою органу заяву, без розрахунку доходу за попередній календарний рік.
Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями:
– з 1 квітня 2022 року — у разі подання заяви до 1 квітня 2022 року;
– з наступного робочого дня після подання заяви — у разі подання заяви починаючи з 1 квітня 2022 року.
Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, вважаються платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.
Податковий (звітний) період для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, дорівнює календарному місяцю.
Декларують отримані доходи щомісячно в податковій декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця протягом 20 календарних днів, після закінчення звітного місяця.
Сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного терміну подання податкової декларації.
Після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування.
Також, платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Закон № 2142: щодо звільнення від оподаткування ПДВ і акцизним податком

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 24 березня 2022 року № 2142-ІХ «Про внесення змін до Податковою кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено новими підпунктами.
Так, тимчасово, з 01 квітня 2022 року на період дії воєнного стану на території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) операції з ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту суб’єктами господарювання, які зареєстровані платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, крім фізичних та юридичних осіб, які обрали ставку єдиного податку, визначену підпунктом 1 пункту 293.3 статті 293 ПКУ (п.п. 69.23 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).
Тимчасово, з 01 квітня 2022 року на період дії воєнного стану на території України звільняються від оподаткування ПДВ, акцизним податком операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту (п.п. 69.24 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).
Звільнення від оподаткування, встановлене підпунктами 69.23 та 69.24 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, не застосовується до операцій з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або визнаною державою-агресором щодо України згідно із законодавством, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом (п.п. 69.25 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

В який термін подається заява про відмову від використання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308.
Відповідно до п.п. 9.9 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (ПКУ) платник єдиного податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення. Таким чином, заява про відмову повинна бути подана до першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення. Так, наприклад, у разі прийняття рішення про відмову від реєстрації платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2 % з 01.06.2022, заява про відмову повинна бути подана до контролюючого органу не пізніше 31.05.2022.
Відповідні роз’яснення розміщені на вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/578879.html.

Щодо декларування акцизного податку за березень 2022 року

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
З набуттям 17.03.2022 чинності норм п. 41 підрозділу 5 розділу ХХ Податкового кодексу України відповідно до змін, внесених Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (далі – Закон № 2120), тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України запроваджено оподаткування за нульовою ставкою акцизного податку окремих видів пального (бензини моторні, важкі дистиляти (газойль), скраплений газ (пропан або суміш пропану з бутаном) та інші гази, бутан, ізобутан). Відповідно декларування акцизного податку за березень 2022 року має складатися з урахуванням наступного*.
Платники акцизного податку – виробники пального, а також особи, які є платниками з реалізації пального та у яких виникав у березні 2022 року обов’язок складати заявку на поповнення (коригування) залишку пального, зазначають окремими рядками обороти з реалізації пального: до 17 березня 2022 року – за ставками акцизного податку у розмірах, які визначені у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та з 17 березня 2022 року – за нульовою ставкою податку, яка визначена п. 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу із зазначення відповідного розміру ставки, зокрема, у:
● гр. 12  Додатку 1 «Розрахунок суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), на які встановлено специфічні ставки акцизного податку (крім операцій, визначених підпунктами 213.1.9, 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу)»;
● гр. 9 Додатку 11 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу».
Платники акцизного податку – особи, які є платниками з реалізації пального, у т.ч. отримують пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки та у яких не виникав у березні 2022 року обов’язок складати заявку на поповнення (коригування) залишку пального, зазначають одним рядком обороти з реалізації пального із зазначенням розміру ставки податку «0» у:
● гр. 12 Додатку 1 «Розрахунок суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), на які встановлено специфічні ставки акцизного податку (крім операцій, визначених підпунктами 213.1.9, 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу)»;
● гр. 9 Додатку 11 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу».

*Довідково: нагадуємо, що форма декларації акцизного податку, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку» (із змінами), який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 105/26550.
Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням

https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/579974.html

Топ відповідей від Мінцифри щодо виплат та статусу ВПО

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома наступне.
Міністерство цифрової інформації (Мінцифри) щодня отримує багато дзвінків та запитань у коментарях і direct щодо виплат та статусу внутрішньопереміщених осіб (ВПО), 6 500 грн єПідтримки тощо.
Топ вдповідей на найчастіші запитання щодо послуг у «Дії» (https://t.me/diia_gov/2053):

1. Я подався на виплату для ВПО в Дії. Коли отримаю кошти?
Як тільки ви оформлюєте статус ВПО, ваша заява відправляється для очікування на виплату. Строк зарахування коштів залежить від того, коли Ощадбанк за поданням Мінсоцполітики перерахує кошти у ваш банк. Чекайте повідомлення від банку про зарахування коштів на карту єПідтримка.

2. Я отримав статус ВПО до 24.02.2022. Чи можу відправити заяву та отримати кошти?
Якщо станом на 1 березня цього року ви отримували щомісячну адресну допомогу ВПО, то вона продовжиться автоматично, без додаткового звернення.
Проте якщо статус внутрішньо переміщеної особи у вас є, але допомогу не отримували, то потрібно подавати заяву офлайн. Адже в Дії можна отримати послугу лише комплексно – статус ВПО + виплати.

3. Як оформити допомогу по безробіттю?
Ви можете подати заяву онлайн на порталі «Дія». Для цього потрібно увійти на портал або зареєструватися, натиснути Послуги/Допомога по безробіттю, заповнити форму, підписати її за допомогою КЕП.
Про результат повідомимо вас листом на електронну пошту, також ви завжди можете переглянути статус послуги в особистому кабінеті на порталі «Дія».

4. Подався на 6 500 грн єПідтримки, у застосунку статус «Заяву надіслано успішно». Коли я отримаю кошти?
Усі виплати здійснює Міністерство економіки України. Тож якщо ви подали заяву та вказали правильний рахунок, радимо очікувати зарахування допомоги на картку єПідтримки. Адже на засіданні Уряду ухвалили рішення про виділення додаткових 2 млрд грн, що дозволить здійснити виплату ще понад 300 тисячам українців.

5. Успішно подав заяву на отримання 6 500 грн єПідтримки, проте статус оновився на «Ви не можете отримати виплату».
Після оформлення послуги заява проходить додаткову перевірку на відповідність. Якщо ви бачите такий статус, на жаль, вам відмовлено у допомозі через невідповідність умовам. Вимоги щодо отримання виплати описано в постанові Кабінету Міністрів України від 04 березня 2022 року № 199. «Дія» є технічним адміністратором послуги та лише відображає інформацію, яку транслює нам розпорядник коштів.
Якщо у вас залишилися нерозв’язані проблеми щодо допомоги від держави постраждалим від війни, звертайтеся на гарячу лінію за номером 0 800 331 834.

До уваги держслужбовців!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що Кабінет Міністрів України постановою від 26 квітня 2022 року № 481 (далі – Постанова № 481) визначив деякі питання організації роботи працівників – суб’єктів господарювання державного сектору економіки на період воєнного стану.
Так, зокрема Постановою № 481 встановлено, що на період воєнного стану для працівників – суб’єктів господарювання державного сектору економіки (далі – суб’єкт господарювання) за рішенням виконавчого органу або керівника суб’єкта господарювання може запроваджуватися дистанційна робота за наявності організаційної і технічної можливості для виконання їх обов’язків.
Для членів виконавчого органу або керівника суб’єкта господарювання, які перебувають на території України, за рішенням суб’єкта управління об’єктами державної власності, загальних зборів акціонерів (учасників) господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 відсотків акцій (часток) належать державі, а також наглядових рад суб’єктів господарювання може запроваджуватися дистанційна робота за наявності можливості забезпечення належної (безперервної) роботи відповідного суб’єкта господарювання.
Робота працівників, членів виконавчого органу та керівників суб’єктів господарювання за межами України допускається лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку.
Постанову № 481 розміщено на єдиному вебпорталі органів виконавчої влади України «Урядовий портал» за посиланням

https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-organizaciyi-roboti-pracivn…

До уваги великих платників податків!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що нормами п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 Податкового кодексу України (ПКУ) встановлено: фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування платника (крім великих платників податків) минулих податкових (звітних) років.
При цьому, великі платники податків зменшують фінансовий результат до оподаткування на частину суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років до повного його погашення у такому порядку.
Великі платники податків мають право зменшувати фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду (прибуток, збиток або нульове значення) не більше ніж на 50 відсотків непогашеної суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років.
Сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, не погашена позитивним значенням об’єкта оподаткування податкового (звітного) року, зменшує фінансовий результат до оподаткування (прибуток, збиток або нульове значення) майбутніх податкових (звітних) періодів у розмірі не більше 50 відсотків такої непогашеної суми до її повного погашення.
Якщо непогашена сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років становить не більше 10 відсотків позитивного значення об’єкта оподаткування податкового (звітного) періоду, обрахованого відповідно до п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ без урахування непогашеного від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, така сума від’ємного значення зменшує фінансовий результат до оподаткування цього податкового (звітного) періоду в повному обсязі.
Положення п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ застосовуються з урахуванням пунктів 3 та 4 прим.2 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.
Для цілей п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 погашеними вважаються суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, для яких одночасно виконуються дві такі умови:
а) ці суми були включені до розрахунку об’єкта оподаткування майбутніх податкових (звітних) періодів;
б) за рахунок цих сум було зменшено позитивне значення об’єкта оподаткування (прибуток) відповідних податкових (звітних) років, обраховане відповідно до п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ без урахування непогашеного від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *