Categories: Це цікаво

Рецепт дня: “Забілений” борщ

Іноді досвідченим кулінаркам цікаво не просто готувати якусь страву, а спробувати традиційний рецептам їхнього рідного краю. Однією з таких дивовижних страв нам здалася страва хазяйки з Чернігова. Вона поділилася, як готує справжній український зелений борщ: із кропивою та щавлем.

Зелений або, як кажуть на її батьківщині, «забілений борщ», у Чернігові значно популярніший за традиційний. Не дивно, адже він такий же ситний, але до смаку навіть більш насичений. Рекомендуємо спробувати!

Зелений борщ зазвичай готують на курячому бульйоні. Підійдуть для нього як ніжки, так і крильця. Щодо зелені, тут українські господині не такі категоричні. Ясно одне: що її більше, то краще. У зелений борщ додають щавель та шпинат, кріп та зелену цибулю, а також кропиву. Тільки її спершу треба залити окропом.

Складові
Вода 3 л, Курка 0,5 кг, Яйця 4–5 шт., Картопля 4 шт., Цибуля 1 шт., Зелена цибуля, Кріп, Шпинат за смаком, Пшоно 2 ст. л., Квашені помідори 5-6 шт., Сало 150 г, Сметана 100–150 мл, Лечо за смаком, Лавровий лист 1–2 шт., Сіль 0,5 ст. л.

Приготування
1 . Заздалегідь відваріть круто 5 яєць. Наповніть каструлю водою, занурте у неї курку. Доведіть до кипіння, збираючи пінку. Почистіть овочі, зелень ретельно промийте та подрібніть.

2. Через 30 хвилин після закипання додайте до бульйону картоплю, а також промите пшоно. Яйця очистіть і наріжте кубиком, цибулю подрібніть так само. На розігрітій сковороді обсмажте скибочки сала. До нього пересипте цибулю, лечо та квашені помідори. Через пару хвилин додайте до засмажки сметану. Перемішайте та готуйте ще хвилину.

3. Коли картопля і пшоно в бульйоні будуть готові, пересипте в каструлю засмажку. Туди ж відправте всю зелень, яйця та лаврові листочки. Сіль додавайте до смаку.

4. Перемішайте і дайте борщу перекипіти хвилини 2. Потім вогонь вимкніть, а зелений борщ потримайте під кришкою 10 хвилин. Подавайте його до столу гарячим.

До такої першої страви у Чернігові зазвичай подають смажені на сковороді коржики. Їх готувати також досить просто. А ви колись куштували такий зелений борщ?

Олена

Recent Posts

Найменших кам’янчан запросили на новорічну виставу (відео)

Про святкову виставу розповів мер Андрій Білоусов. "Сьогодні на сцені театру імені Лесі Українки привітали…

10 години ago

У Дніпрі через погане самопочуття водій протаранив відбійник (відео)

Ввечері, 23 грудня, на проспекті Слобожаньскому у районі перехрестя з вулицею Богдана Хмельницького у Дніпрі…

12 години ago

Для родин загиблих військових Кам’янського провели новорічне свято (відео)

Захід відвідав мер Андрій Білоусов. "Різдвяні та Новорічні свята — це час родинного затишку та…

12 години ago

Укрзалізниця призначає додаткові поїзди для Дніпропетровщинина період Різдвяних та Новорічних свят

На різдвяно-новорічні свята "Укрзалізниця" збільшує кількість рейсів, зокрема й для мешканців Дніпропетровської області. Загалом на…

12 години ago

У Кам’янському відбулося чергове засідання виконкому

Сьогодні, 24 грудня, відбулося чергове засідання виконавчого комітету міської ради. До порядку денного увійшло 72…

13 години ago

У Дніпрі чоловік пограбував приватний будинок

Проник до оселі та викрав чуже майно: слідчі Дніпра направили справу до суду. 35-річний неодноразово засуджений…

13 години ago