Categories: Це цікаво

Рецепт дня: “Забілений” борщ

Іноді досвідченим кулінаркам цікаво не просто готувати якусь страву, а спробувати традиційний рецептам їхнього рідного краю. Однією з таких дивовижних страв нам здалася страва хазяйки з Чернігова. Вона поділилася, як готує справжній український зелений борщ: із кропивою та щавлем.

Зелений або, як кажуть на її батьківщині, «забілений борщ», у Чернігові значно популярніший за традиційний. Не дивно, адже він такий же ситний, але до смаку навіть більш насичений. Рекомендуємо спробувати!

Зелений борщ зазвичай готують на курячому бульйоні. Підійдуть для нього як ніжки, так і крильця. Щодо зелені, тут українські господині не такі категоричні. Ясно одне: що її більше, то краще. У зелений борщ додають щавель та шпинат, кріп та зелену цибулю, а також кропиву. Тільки її спершу треба залити окропом.

Складові
Вода 3 л, Курка 0,5 кг, Яйця 4–5 шт., Картопля 4 шт., Цибуля 1 шт., Зелена цибуля, Кріп, Шпинат за смаком, Пшоно 2 ст. л., Квашені помідори 5-6 шт., Сало 150 г, Сметана 100–150 мл, Лечо за смаком, Лавровий лист 1–2 шт., Сіль 0,5 ст. л.

Приготування
1 . Заздалегідь відваріть круто 5 яєць. Наповніть каструлю водою, занурте у неї курку. Доведіть до кипіння, збираючи пінку. Почистіть овочі, зелень ретельно промийте та подрібніть.

2. Через 30 хвилин після закипання додайте до бульйону картоплю, а також промите пшоно. Яйця очистіть і наріжте кубиком, цибулю подрібніть так само. На розігрітій сковороді обсмажте скибочки сала. До нього пересипте цибулю, лечо та квашені помідори. Через пару хвилин додайте до засмажки сметану. Перемішайте та готуйте ще хвилину.

3. Коли картопля і пшоно в бульйоні будуть готові, пересипте в каструлю засмажку. Туди ж відправте всю зелень, яйця та лаврові листочки. Сіль додавайте до смаку.

4. Перемішайте і дайте борщу перекипіти хвилини 2. Потім вогонь вимкніть, а зелений борщ потримайте під кришкою 10 хвилин. Подавайте його до столу гарячим.

До такої першої страви у Чернігові зазвичай подають смажені на сковороді коржики. Їх готувати також досить просто. А ви колись куштували такий зелений борщ?

Олена

Recent Posts

У Дніпрі легковик врізався у вантажівку Нової пошти

В одному з дворів на вулиці Янтарній, що на лівому березі Дніпра водійка легковика вʼїхала…

56 хв. ago

Які роботи з благоустрою були виконані у Кам’янському цього тижня

Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за  період з 28.03.2025 по 04.04.2025 було…

2 години ago

На трасі біля Кам’янського сталася ДТП (відео)

Аварія сталася вдень 4 квітня на трасі, неподалік повороту на с. Куліші. Дорожня пригода потрапила…

15 години ago

У Кам’янському надають безкоштовну правову допомогу

Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов. "У Кам’янському запрацювала програма безоплатної правової допомоги: вже…

16 години ago

Цьогоріч на Дніпропетровщині семеро людей захворіли на ботулізм

У 2025 році у Дніпропетровській області зафіксували 7 випадків ботулізму. Серед тих, хто захворів, троє…

16 години ago

Дивне пограбування: у Дніпрі чоловік поцупив годівницю для птахів

У дніпровському парку Глоби сталася дивна крадіжка: невідомий чоловік викрав пташину годівницю, розташовану біля входу…

16 години ago