Що буде з організмом людини при повній відмові від солі та чому лікарі не рекомендують цього робити – читайте нижче.
Терапевти та дієтологи часто рекомендують вживати солі якомога менше. Або навіть виключити її з раціону. Але так робити категорично не можна.
Сіль – це натрій, а натрій є важливим компонентом, який повинен щодня потрапляти в організм людини. І самостійно з продуктів він в організмі людини не виробляється.
Як пояснюють медики, натрій необхідний для формування кісток і скорочення м’язів, для нормальної роботи нервової системи – без нього неможлива повноцінна передача нервових імпульсів.
Брак натрію може призвести до дисфункції нервової та м’язової систем. А хлориди солі беруть участь в роботі імунної системи – при їх нестачі починає барахлити функція детоксикації організму.
Хлор в солі необхідний для вироблення соляної кислоти, яка є основним компонентом шлункового соку.
Надлишок натрію в організмі викликає затримку рідини, виникають набряки, посилюється спазм судин – це особливо небезпечно для тих, у кого є захворювання серця і судин.
А при нестачі солі організм починає використовувати свої внутрішні резерви й брак речовин він витягує з органів і тканин.
Перші ознаки нестачі солі в організмі – слабкість в м’язах. Потім людина починає швидше втомлюватися, а самопочуття поступово погіршується.
Брак солі може проявлятися такими симптомами:
У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров’я, з метою профілактики гіпертонії та зниження ризику розвитку захворювань серця та інсультів, ухвалила рішення про скорочення норми вживання кухонної солі до 5 м це норма еквівалентна 2 г натрію на добу.
Насправді 5 г – це одна чайна ложка і перевищити цю норму досить легко, бо сіль є в більшості продуктів харчування.
Наприклад, якщо ви захочете підсолити готову їжу і потрусите сільницею, то в вашу тарілку одним махом потрапить 0,5 г солі.
У 100 г сосисок або сардельок міститься не менше 1 г солі, а в банці консервованої риби – 5 г, у 100 г сиру – 1,5 г, а в оливках – 1-2 г.
Тому, найпростіший спосіб не перевищувати допустиму норму – не досолювати готові страви, а під час приготування використовувати солі трохи менше, ніж ви давали раніше.
Якщо у вашому раціоні є щось солоне, то інші страви повинні бути без солі зовсім.
Надлишок солі регулярно шкідливий для кожної людини, тому, що з часом це підвищить ризик розвитку багатьох хронічних захворювань. І медики рекомендують обмежити норму солі таким людям:
Поліцейські Дніпра скерувати до суду обвинувальний акт щодо чоловіка, який вчинив замах на вбивство власної…
Понад чотирьох годин нічних пошуків завершилися позитивно і поліцейські Нікопольщини розшукали заблукалу 82-річну жінку. 21…
Дніпропетровська ОВА запрошує підприємців регіону на дев’яту онлайн-зустріч учасників платформи «Діалог влади та бізнесу». Тема…
Гурт Kalush Orchestra презентував кліп на пісню «Коли». Відео знімали у лісі. «Уявіть себе через…
У Кривому Розі правоохоронці ліквідували нарколабораторію з вирощування конопель. Там вилучили майже 3 тис рослин…
Водій фури, порушивши правила обгону на перехресті, спровокував дорожньо-транспортну пригоду, через яку загинув водій ВАЗ.…