Новоселиця, Січеслав або Новосамарськ: стартувало опитування щодо перейменування Новомосковська

У четвер, 27 квітня, у месенджері Telegram розпочалось чергове опитування населення щодо майбутньої назви Новомосковська. На розсуд громадськості запропонували 9 варіантів: Нова Самар, Самарчик, Новоселиця, Самар, Соборне, Січеслав, Новосамарськ, Присамарськ, Святотроїцьк.

Мер міста попереджає: якщо мешканці зараз не визначаться, вибір за них зробить Верховна Рада.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на пост міського голови Новомосковська Сергія Рєзніка.

Вперше питання перейменування Новомосковська виникло на початку 2022 року в рамках законопроєкту про деколонізацію. Тоді, за словами міського голови, питання було не на часі. Через рік до нього знову повернулись, і в лютому мер запропонував мешканцям насамперед визначитись, чи потрібно взагалі змінювати назву.

Опитування також проводили у Telegram. Свою думку висловили майже 8 тисяч людей. 67% опитаних підтримали ідею перейменування.

У квітні Інформатор поцікавився думкою щодо перейменування Новомосковська в ініціатора законопроєкту нардепа Володимира В’ятровича.

“Я теж сподіваюся, що в першу чергу мешканці цього міста готові будуть до того, щоб позбавлятися всіх цих російсько-імперських амбіцій”, — тоді акцентував історик.
За словами мера Новомосковська, якщо зараз не обрати нове ім’я Новомосковську, то це зробить Верховна рада.

“Хочу одразу зазначити, що старої назви в опитуванні не буде. За законом ми не маємо права її залишити. Не буде і назви “Новік”. Це сленгове слово. Ніхто не забороняє називати так місто і в подальшому, але це точно не може бути офіційною назвою. Все одно, що, наприклад, Миколаю в паспорті написати “Колян” Та і як ми будемо називатись? Новіковці? А район Новіковський?”, – написав мер.
За перші дві години в опитування взяли участь дві тисячі осіб. За попередніми результатами, перемагає назва “Січеслав”. На другому місці Новосамарськ, на третьому – Новоселиця. Термін проведення опитування не вказаний.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *