У музеї Кам’янського готують нову виставку

В Музеї історії міста Кам’янське готується нова виставка, яка має актуальну назву «Врятовані старожитності».

Її актуальність пов’язана не тільки з порятунком співробітниками музею та шанувальниками старовини пам’яток археології, палеонтогії та геології під час війни росії проти України, що триває й сьогодні. Але й з подіями, що відбувалися в минулі роки й являли собою загрозу для історико-культурної спадщини України.

Передусім це гідробудівництво на Дніпрі, зокрема спорудження Дніпродзержинської ГЕС, розпочате в 1956 р. Програма гідроенергетичного освоєння Дніпра несла в собі велику загрозу пам’яткам історії та культури, однак поряд з тим вона надала нові можливості для їх археологічного вивчення. Дніпровською експедицією Інституту археології АН УРСР під час розвідок на правому березі Дніпра від с. Романкового до с. табурище Ново-Георгієвського району Кіровоградської області. На виставці будуть представлені матеріали Романківської середньопалеолітичної стоянки мисливців на мамонтів, виявлені впродовж 1957–1961 рр. під час будівництва Дніпродзержинської (нині – Середньодніпровської ГЕС). Подальші періоди прадавньої історії, від неолітичної VІ – ІV тис. до н. е. до козацької ХVІІ–ХVІІІ ст. доби, ілюструють артефакти із зони затоплення в районі Дніпровокам’янки Верхньодніпровського району Дніпропетровської обл., передані краєзнавцем Василем Сідаком. Знахідки із зруйнованого нинішньою війною поселення черняхівської культури 2–4 ст. н. е. на Кіровоградщині, подібного до того, що знаходилося в районі старого с. Романкове, передані військовослужбовцем ЗСУ Романом Друзем. Геологічне минуле України представляють мінерали та гірські породи, зібрані на Тернопільщині, Чернігівщині та Вінничині й передані військовослужбовцем Петром Круком.

Серед експонатів – агати, жеода, обсидіан, імпактити (метеоритні гірські породи); зразки давньої кераміки, кам’яні, кістяні, бронзові та залізні знаряддя праці, зброя, ритуальні речі, прикраси кам’яної доби та бронзи, періоду скіфів і сарматів, києво-руського та козацького часів.

Виставка буде пізнавальною для учнів загальноосвітніх шкіл, молоді та всіх шанувальників історії. Тільки спільними зусиллями збережемо історичну спадщину України. Виставка відкриється напередодні Дня пам’ято́к істо́рії та культу́ри, що щорічно відзначається 18 квітня.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *