В яку суму стане святковий стіл та чому ціни не стоять на місці – в матеріалі кореспондентки ТСН Валентини Доброти.
Скільки коштує зібрати великодній кошик
Науковці Інституту аграрної економіки вже десять років поспіль моніторять ціни в супермаркетах Києва. Вони щороку беруть один і той самий базовий набір: окрім паски, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, масло, сир м’який і твердий, хрін і сіль. Обід на чотирьох тепер – 1 422 гривні.
Від торішньої ціни додалося майже 18 відсотків – і це за рахунок переважно продуктів з молока.
Продавці кажуть, що люди зараз багато не купують
На ринку Києва жінки скаржаться: покупців – катма, та й ті не поспішають витрачати гроші.
Реальні доходи людей впали. А зменшення попиту ніяк не сприяє зростанню ціни. Сало та телятина тримаються на рівні торішніх цін.
Яйця ж суттєво здешевшали. В середньому на третину. Ціну на них збивають домогосподарства. Виробники просто стали заручниками блокування кордонів. Їхній ринок збуту залишився лише всередині країни, в якій суттєво поменшало покупців. Але на вартість саме готової продукції, що в магазинах, впливають купа чинників.
“Заробітна плата, і енергоносії, і транспорт, і логістичні витрати. Були літаки, були вагони, а тепер уже більше автомобілями перевозять, місцеві партії зменшилися. І це все впливає таким чином, що продукція зазвичай здорожчає”, – каже директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Юрій Лупенко.
Ціну на паску залишили торішню
В кондитерській собівартість паски зросла відсотків на 15-20. Але щоб не втратити покупців, кажуть власники, роздрібну ціну залишать, як і торік.
Наприклад, паска з цукатами в півкілограмовому форматі – це 150 гривень Для бізнесу важливо, каже керівниця кондитерки, не втратити свого покупця.
“Раніше більше продавалися паски великого розміру. А зараз, навпаки, продаються меншенькі. Тобто людина бере ті ж самі три паски, які раніше брала півкілограмові, зараз беруть 100-200-300 грамів. І за рахунок цього у нас зменшився об’єм”, – каже керівниця кондитерської Лілія Коваленко.
Економіст Олег Пендзин оптимістичніший. За його підрахунками, великодній кошик додав у ціні всього 6 відсотків. Але так буде не довго.
“Я майже впевнений, що яйця, олія повернуться до ринкової ціни”, – зазначає він.
Експерти кажуть, що цього Великодня правило “що ближче до свята, то дорожче” – не спрацює. Ціни якщо і зростуть, то не суттєво. І кажуть про ще одну закономірність: що пізніший Великдень, то дешевший кошик.
Сьогодні виповнюється 50 років з дня введення в експлуатацію будинку по вулиці Олени Пчілки, 39,…
Мер Кам'янського разом із начальником Кам’янської районної військової адміністрації Олегом Гапічем відвідали один із навчальних…
Поліцейські Синельниківського районного управління затримали зловмисника який через ревнощі позбавив життя односельця. Під час сумісного…
Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов. "Продовжуємо покращувати стан укриттів у наших навчальних закладах.…
У Дніпрі судитимуть місцевого мешканця за побиття та шахрайство: дізнавачі завершили досудове розслідування та скерували…
Зібрана кров поповнить запаси банку крові та допоможе врятувати не одне життя. 19 та 20…