ПВК «Редан» в Україні: що відомо про цю субкультуру та як реагувати батькам Кам’янського

В Україні набирає популярності молодіжний субкультурний рух, який назвав себе приватною військовою компанією «Редан». Рух зародився в Росії і покликаний дестабілізувати ситуацію в нашій країні, проте правоохоронці швидко реагують на такі факти і намагаються не допустити поширення нової «зарази».

Що таке ПВК «Редан»

ПВК «Редан» – це агресивна молодіжна субкультура, яка займається масовими бійками. Субкультура швидше за все натхненна популярним японським підлітковим аніме Hunter x Hunter, де було бандитське угруповання «Редан».

Члени угруповання носять чорний одяг із зображенням павуків та використовують специфічний сленг. Вони називають себе «павучками» і виступають проти футбольних фанатів, мігрантів та темношкірих. Члени ПВК «Редан» збираються у великі групи та влаштовують масові бійки з національними меншинами чи представниками інших субкультур.

ПВК «Редан» – далеко не перша і не єдина субкультура, яка займається бійками та хуліганством. Подібні рухи завжди були і завжди будуть серед підлітків із не дуже благополучних сімей. Приміром, можна згадати такі субкультури, як «оффники» чи «стрейт едж».

«Редан» дістався України

Рух Редан зародився в Росії, де підлітки влаштовували заворушення в торгових центрах. За повідомленнями російських ЗМІ, 24-25 лютого затримали близько 300 неповнолітніх. А 27 лютого рух уперше помітили в Україні. Зокрема, шанувальників ПВК “Редан” помітили в Івано-Франківську, Харкові, Тернополі, Львові, Вінниці, Одесі, Житомирі, Черкасах та Києві. Відео з’явилися у тик-току. У телеграм-каналах Каменського також була інформація про те, що місцева молодь хоче зібратись у ЦУМі для проведення своєї акції, але нічого подібного, за інформацією поліції Кам’янського, не сталося. Поки що в місті тихо.

А ось у центрі Харкова поліція затримала підлітків, які планували влаштувати масову бійку. Поліція встановила, що цей так званий флешмоб придумали в Росії. До відділення поліції запросили 245 осіб, 215 із яких – неповнолітні.

Правоохоронці вилучили ножі, кастети, газові балончики. Начальник ГУНП у Харківській області Володимир Тимошко повідомив, що поліція вже запрошує до відділення батьків дітей. З ними проводитимуть профілактичні бесіди.

«Російські вбивці та мародери запустили флешмоб для підлітків, результатом якого мала стати масова бійка. Поліція оперативно затримала всіх юнаків, які включилися в цю небезпечну гру. Зараз поліція запрошує батьків, з ними зустрічатимуться ювенальні поліцейські та проводитимуть профілактичні бесіди», – сказав він.

Представники руху ПВК «Редан» намагалися влаштувати масштабну бійку у центрі Львова. Агресивно налаштовані підлітки зібралися біля відомого торгового центру «Форум» близько 17-ї вечора. Очевидці повідомили, що на місці події було кілька екіпажів поліції, які завадили підліткам організувати бійку.

“Редан” у Львові. Фото 24 каналу

У Вінниці фанати руху також планували влаштувати масову бійку. Вони хотіли зібратися на одній із площ міста 27 лютого. Проте правоохоронці випередили та затримали дітей. Їх доставили до ділянки. У присутності батьків із дітьми провели профілактичні бесіди.

Планували бійку і на Печерську у Києві 27 лютого. Але поліція запобігла бійці.

Учасників доставили до відділу поліції для встановлення особи та з’ясування обставин.

За інформацією Нацполіції, у Луцьку також зафіксовано спробу масових заворушень. Відомо, що близько 40 підлітків готували масову бійку. Вони прийшли до торгового центру на вулиці Сухомлинського, де на них чекали правоохоронці.

Поліція блокує підозрілі канали

У Нацполіції повідомили, що наразі заблоковано 18 каналів та груп, створених для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні через новий молодіжний рух.

Штучне поширення такої субкультури – спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та залучити підлітків до протиправної діяльності, зазначають у поліції.

Оперативні служби разом із Кіберполіцією встановлюють джерела фінансування, адміністраторів цих інформаційних каналів та організаторів масових заходів.

Провокування конфліктів та масових бійок між підлітками – таку мету мають організатори зборів молоді, втім, поліцейські завадили реалізувати ці злочинні задуми. Усього за два дні у різних регіонах країни відбулося близько 30 зборів молоді. Правоохоронці оперативно відреагували та не допустили конфліктних ситуацій між підлітками.

За словами начальника управління ювенальної превенції Національної поліції України Василя Богдана, до управління та відділів поліції запросили понад 700 осіб. Більшість із них – це неповнолітні. Отже, ювенальні поліцейські проводять профілактичні заходи з підлітками та їхніми батьками. При цьому роз’яснюють, що за такі дії передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність, що настає з 14 років.

За його словами, поліцейські вже заблокували 18 каналів та груп, створених для «розкрутки» цього молодіжного руху та дестабілізації ситуації всередині країни. Оперативні служби разом із Кіберполіцією встановлюють джерела та адміністраторів цих інформаційних каналів.

«Щоб не дати ворогові успішно провести свою інформаційну психологічну операцію та убезпечити дітей від необдуманих вчинків, ми спілкуємося з адміністраціями та педагогічними колективами навчальних закладів, але головне: ми звертаємось до батьків та закликаємо їх бути друзями своїх дітей, проводити з ними більше часу, підтримувати їх, цікавитися, з ким вони спілкуються і як проводять дозвілля, – наголосив Василь Богдан.

Хлопець із Дніпра створив телеграм-канал ПВК «Редан»

Кіберполіція встановила адміністратора телеграм-каналу нового молодіжного руху ПВК «Редан». Ним виявився 16-річний мешканець Дніпра. Телеграма канал заблокований.

За словами хлопця, канал був створений для отримання заробітку від реклами, тому для популяризації ресурсу він використав назву нового молодіжного руху «Редан», оскільки ця тема зараз дуже популярна у тик-току та соцмережах. Бронювання реклами коштувало 10 доларів США. Передплатити канал встигли вже 2500 учасників.

Кіберполіція заблокувала телеграм-канал, адміністрований неповнолітнім. Хлопець зазначив, що в Україні немає такого поняття, як ПВК «Редан», воно надійшло з Росії для дестабілізації ситуації. Підліток попросив припинити створювати групи та збиратися від імені цієї організації.

– Займіться краще корисною справою, допоможіть нашим солдатам, котрі зараз стоять в окопах проти війни з РФ. Зараз я видаляю свою групу і прошу інших не створювати таких. Слава Україні! – заявив підліток.

З хлопцем та його батьками спілкуються правоохоронці. Подібний канал створив і 13-річний підліток із Черкас. Канал заблокували, з хлопцем та його батьками проводять розмову.

Звернення до батьків Кам’янського

Поліцейські Кам’янського звертаються з проханням приділяти більше уваги своїм дітям, зокрема:

– тримайте під контролем проведення дозвілля дитиною за межами будинку, особливо у вечірній час;

– зверніть увагу на коло спілкування Ваших дітей;

– контролюйте активність дитині в інтернеті, перегляньте акаунти дитини в соціальних мережах та групи, до яких вона приєдналася;

– зверніть увагу на небезпеку перебування дітей на територіях недобудованих або занедбаних будівель та поруч із залізничними переїздами;

– завжди звертайте увагу на психологічний стан вашої дитини;

Діти часто роблять помилки та неправильний вибір. Найкраще, що ми можемо для них зробити – пояснити їм, що правильно, а що – ні, і за необхідності вберегти від неправильних рішень.

Звісно, через роботу, бути поруч із дитиною постійно – неможливо, проте пам’ятайте, що безпека дитини починається саме з сім’ї.

Завжди з розумінням ставтеся до дитячих проблем, щоб надалі дитина хотіла вам довіряти і розуміла, що саме поряд з вами вона знаходиться в безпеці.

Поліцейські сектори ювенальної превенції продовжують і надалі проводити профілактичні рейди по навчальних закладах міста, де розповідають школярам про правила безпеки у багатьох сферах життєдіяльності.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *