Трудовий лабіринт: пошук роботи у часи війни у Кам’янському

Проблема безробіття турбує багатьох людей, які з нею стикнулися. Зокрема, зараз, у надважкі часи війни. Особливо в невеликих містах та населених пунктах у мешканців не такий широкий вибір та можливості знайти роботу. Натомість, як же насправді йдуть справи у безробітних, які бажають знайти роботу, ми поцікавилися у Кам’янській філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості, який знаходиться в нашому місті за адресою Медична, 6.
На сьогодні у Кам’янській філії на обліку перебуває майже 1600 безробітних. Ця статистика охоплює весь Кам’янський район, але приблизно половина завжди припадає на наше місто.
Як повідомила заступник директора Кам’янської філії ДОЦЗ Олена Орлова, за 10 місяців поточного року роботу знайшли 57,2 % безробітних. Вакансії, за її словами, для охочих знайти роботу завжди є: на сьогодні майже 600 вакансій у різних сферах діяльності. Варто відзначити, що зменшилася кількість чоловіків у статусі безробітних. 75 % зі всієї кількості шукачів роботи – це жінки. Тому у зв’язку з війною існує великий попит від роботодавців на суто чоловічі професії. Це стосується зокрема ринкоутворюючих підприємств, у яких є запит на важку фізичну працю. «Дисбаланс між попитом та пропозицією роботи збільшується», – зауважила Олена Орлова.
Цього року майже 700 людей здобули нову спеціальність, закінчивши курси, які пропонував їм Центр занятості. Активно стартувала програма з видачі ваучерів для підвищення конкурентноспроможності на ринку праці. Такою пропозицією можуть скористатися обов’язково люди старші 45 років, або ВПО або ветерани/ветеранки війни без дотримання умов по віковій категорії. Ініціативу прийняли вже 202 особи, з яких 21 – це вимушені переселенці. Загальна сума навчання цих людей склала 3 200 000 гривень (вартість одного ваучера – 10 прожиткових мінімумів). Якщо вартість становить менше, Центр зайнятості оплачує його фактичну ціну, якщо більше – людина за бажанням та можливістю доплачує суму, якої не вистачає, самостійно. Ваучер охочі можуть використати у будь-якому навчальному закладі України.
491 людина із категорії внутрішньопереміщених осіб цього року працевлаштувалася за допомогою Центру зайнятості. Це 40 % від загальної кількості безробітних з числа ВПО.
Одним із варіантів не залишатися без доходу для безробітних є участь у суспільно-корисних роботах. Перший напрямок – це допомога в обладнанні найпростіших укриттів спільно з КП «Добробут».  Другий напрямок реалізується спільно з КП «Спецкомбінат»: люди задіяні у прибиранні тимчасових сміттєзвалищ на військовому кладовищі. Олена Орлова зауважила, що вакансії на такий вид робіт є щомісяця. За такий вид діяльності від початку дії програми (з травня цього року) люди отримували мінімальну зарплату у розмірі 6700 гривень, а вже з 31 жовтня – рівень оплати піднявся та складає зараз півтори мінімальних зарплати. При цьому люди залишаються на обліку у Центрі зайнятості та продовжують шукати собі роботу по душі. У період з травня по жовтень у цій категорії робіт прийняли участь 230 осіб.
Варта уваги така ситуація, коли людина не має бажання набувати статусу безробітного. В такому випадку Кам’янська філія пропонує безробітним послуги рекрутерів, які допоможуть знайти роботу, Єдиний портал вакансій та сектор самостійного пошуку роботи. Таким чином, людина навіть не реєструючись на обліку  має декілька варіантів у пошуку роботи.
А ще цього року, за словами Олени Орлової, скоротився середній термін пошуку роботи. Торік він складав 104 дні, а цьогоріч становить 75 днів.
Тому висновок щодо пошуку роботи та працевлаштування напрошується сам собою: за бажанням кожна людина може знайти собі роботу, або перевчитися на актуальну спеціальність, яку вимагає сучасний ринок праці.
З питань можливостей працевлаштування, реєстрації в центрі зайнятості та укомплектування вакансій можна звернутися до Кам`янської філії Дніпропетровського ОЦЗ та її структурних підрозділів за адресами:
Кам’янська філія Дніпропетровського ОЦЗ:  м.Кам`янське, вул.Медична, 6, тел.: (068)572-42-32;
Криничанське управління Кам’янської філії ДОЦЗ: смт.Кринички, вул.Грушевського Михайла, 15, тел.: (096)252-18-70;
Верхньодніпровське управління Кам’янської філії ДОЦЗ: м.Верхньодніпровськ, пл. О.Поля, буд.2, тел.: (063)057-98-45;
Жовтоводське управління Кам’янської філії ДОЦЗ: м.Жовті Води, вул. 8 Березня, 29. тел.: (099)617-25-79;
Вільногірський відділ Кам’янської філії ДОЦЗ: м.Вільногірськ, вул.ім.Ю.Устенка,б.19б, тел.: (068)491-68-73;
П`ятихатський відділ Кам’янської філії ДОЦЗ: м.П’ятихатки,
вул. Молодіжна 1а, тел.: (068)909-73-12.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *